Sitemap Contact
Sitemap Contact
zoeken

TIPS OM TE BESPAREN OP JE WATERFACTUUR

 

Water…

Het is zo vanzelfsprekend voor ons dat er water uit de kraan loopt, dat we er vaak niet bij stilstaan hoe snel er water wordt verspild.  Nochtans is water de dag van vandaag echt niet goedkoop.

Naast een vast jaarlijkse bedrag (ongeveer 45 euro) , ben je per kubieke meter toch al snel tussen de 3.5 tot 4.5 euro kwijt.   Niet veel?  Bekijk dan even het volgende voorbeeld…

Een slecht werkende doorspoelbak van de wc verspilt zo’n 25 liter water per uur! Omgerekend op jaarbasis is dat zo’n 219 kubieke meter  (stel 3.5 euro per kubieke meter) ; of maar liefst 766 euro dat je door de afvoer laat lopen!

Nochtans kan je door een beetje oplettendheid al héél wat besparen.  Wij geven je alvast enkele eenvoudige tips die een groot verschil kunnen maken op je waterfactuur.

  • Ga op lekkenjacht! 

Kleine lekken hebben vaak grote gevolgen.  Als je een lek hebt, repareer deze dan en laat het probleem niet langer aanslepen dan nodig.  De eenvoudigste manier om te weten of je een lek hebt is door regelmatig de watermeter na te kijken.

  • Spoel geen geld door het toilet!

Verklein het stortbakvolume van uw toilet.  Dit kan je doen door een gevulde plastic fles in de stortbak te leggen, ofwel door de vlotter te verstellen en/of door een wc met spoelkeuzeknop te installeren.  Sluit, indien mogelijk, uw toilet aan op uw regenwaterput.

  • Neem een douche in plaats van een bad

Als je dan ook nog zuinig bent met het aantal en de tijdsduur van een douchebeurt, dan ben je helemaal goed bezig.  Met een spaardouchekop gebruik je nog eens de helft minder water.

Heb je enkel een bad?  Laat deze dan niet tot boven vollopen.  Trouwens, is een dagelijks bad wel nodig?

  • Laat de kranen niet onnodig lopen!

Bij het scheren, tanden poetsen, enz.  heeft het geen zin om de kraan open te laten staan.  Gebruik een bekertje.  Doe de afwas niet onder een lopende kraan, maar gebruik de spoelbak.

  • Wassen kan ook slim!

Zet de wasmachine pas aan als deze volledig gevuld is.  Stel jezelf ook telkens de vraag of wassen wel nodig is.  Zorg er ook voor dat je een machine hebt die aan jouw situatie is aangepast (ben je bv. alleenstaande, dan hoef je geen extra grote trommel te hebben).  Als je je een nieuw toestel aanschaft, kies dan voor een A-label (energie en waterzuinig).  Een wasmachine kan ook aangesloten worden op uw regenwaterput!

  • Gebruik regenwater

Voor schoonmaakkarweien in huis, maar ook voor het wassen van de auto of fiets is regenwater ideaal. Gebruik voor deze karweien emmer en spons om nog zuiniger te werken.  Ook om kamerplanten water te geven kan je perfect gebruik maken van regenwater. 

Kan je geen regenwaterinstallatie plaatsen?  Een regenton doet vaak ook al wonderen!